Příručka UIAA "Manuál alpinismu - léto" v češtině

Česká mutace obsáhlé metodické příručky UIAA - Alpine Skills: Summer (s českým názvem - Manuál alpinismu: léto) vznikla ve spolupráci UIAA, ČHS, SHS James a ČAHP s technickou a finanční podporou Petzl Foundation.


Manuál obsahuje informace týkající se pohybu v letních horách (meteorologie, orientace, plánování a vedení tůry, záchrana) a informace týkající se alpinismu, lezení i vysokohorské turistiky.

Kniha je určena výhradně pro potřeby horolezeckých svazů a v obchodní síti ji nelze koupit, uvádí web horosvazu. Oddíly a členové ČHS si mohou příručku zakoupit na sekretariátu v (po ukončení stavu nouze), nebo si ji mohou objednat na mailu - ivana.travnikova@horosvaz.cz.

Cena příručky je 130 Kč, v případě zaslání poštou bude ke knize připočteno poštovné. Příručka je k dispozici také Knihovně ČHS.

Viz:

Příručka UIAA "Manuál alpinismu - léto" je k dispozici v češtině

Manuál UIAA - obálka

Standa Holec   [úpravy] 06:50 07.04.2020

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 podrobnosti15:28:54 09.04.2020
Kdyby někoho zajímaly detaily vzniku, náhledy stránek nebo třeba informace o "spolupráci" ČHS...
https://devcezhor.cz/manual-alpinismu/
Jéňaodpovědět 

 Redakce01:20:00 05.06.2020
Díky za tento počin, je to hezká shrnující publikace se zajímavým didaktickým konceptem (ověřovací shrnutí na konci každé tematické části).

Jen mi přijde škoda, že kniha nedostala ještě trochu pozornější redakci a korekturu. Překlad je často relativně kostrbatý, někdy (výjimečně) až obtížně srozumitelný. Spousta překlepů, vynechaných spojek a podobně. Nekonzistence v pojmech, některé pojmy jsou přeloženy dost "kreativně", kdy obvykle užívaný český termín je jiný. Řada nepřeložených nebo jen částečně přeložených obrázků. Několik obrázků působí dojmem, že se u nich vytratil popisek. A speciální špek na závěr: ledovec Džuguturlučat si to místo přímé cesty originál -> česká transkripce cestoval přes francouzštinu a angličtinu, takže se z něj stal Djougoutourloutchat :-D
Tadeáš Gregorodpovědět 
 Re: Redakce01:23:45 05.06.2020
A ještě - předmluva ve slovenštině k jinak komplet česky psané knize mě taky docela zaskočila...
Tadeášodpovědět