LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Místní klasifikace: mluví; nemluví; nemluv na mě!
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula
Perly východu - vhled do knihy
Vyšel průvodce Adršpach I.

Závody
Olympijská kvalifikace Budapešť (20.06)
SP v paralezení Innsbruck (24.06)
SP Innsbruck (26.06)

Žebříček
Cesty:
5.Štípek 11728
6.Vopat 11409
7.Nespoutaný 11391
Bouldry:
5.Pochman 10603
6.Novák 10428
7.Kopecký 10150
Hory:
2.Rojko 6917
3.Černý 6808
4.Punčochář 6686

Výsledky
MČR obtížnost (01.06)
ČP obtížnost Praha (18.05)
Olympijská kvalifikace Šanghaj (16.05)

Deníčky
5583 lezců
1108173 cest
Nové přelezy:
Divoké Vln 7C+
Postranní XIb
Alkatraz Xb
Body Tensi 8A+/8B
Uvolněná M 8B
Safari 9/9+
Someday 8+/9-
Fliegender 9+/10-
Metis 10-/10
Fatamorgan 9

Stěny
Olympia - Brno - Modřice
HK Ostaš - Police Nad Metují
Boulder - Jeskyně pod Chmelnicí - příbram

Prodejny
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1
HUDYsport - Strakonice
HUDYsport - Brno

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Respektovat pravidla a stanovené podmínky lezení je potřeba!


Rozjíždí se lezecká sezona a velikonoční volno, navzdory spíše zimnímu počasí, přiláká do skal spoustu natěšených lezců. Na místě je tedy připomenutí důležitých (nejen pískovcových) pravidel a podmínek.

Aby nedocházelo ke konfliktům a kolizím s ochranou přírody nebo s vlastníky pozemků, je nutné dodržovat podmínky, které jsou pro lezení v jednotlivých skalních oblastech stanoveny, a samozřejmě také Pravidla lezení, která máme trojího typu - pro pískovcové oblasti Čech, pro Jizerské hory a pro ostatní skály. Vždy platí, že pokud se skály nachází v chráněném území, kde je lezení podmíněno jakýmkoliv povolením orgánu ochrany přírody, pak podmínky, které stanovila ochrana přírody, jsou závazné pro všechny lezce, a jsou nadřazené našim horolezeckým pravidlům!

Na co je hlavně potřeba dát pozor:

Časová omezení, uzavírky


V řadě lezeckých oblastí platí každoroční sezónní omezení kvůli hnízdění ptactva, a skály se otevírají až v dubnu nebo v květnu, někdy až od začátku července, a výjimečně i později. Důvodem zimní a jarní uzavírky může být i samotná ochrana pískovcových skal. Každoroční uzavírky se týkají velkých oblastí, např.:
● většiny skal na území CHKO Český ráj, které se otevřely 1. dubna,
● Ádru, Teplických a Broumovských skal, jejichž části se pro lezce otevřou až na začátku května, resp. na začátu prázdnin,
● Labských pískovců, kde platí více časových omezení,
● Moravského krasu, kde se v některých sektorech leze až od července,
● apod.
Na časová omezení, i ve formě dočasných místních uzavírek, je ale potřeba dát pozor také ve spoustě dalších, i malých oblastí. Když na skalách objevíte hnízdo, které zaslouží ochranu, napište nám.



Jaké lezecké disciplíny jsou povoleny


Všechna povolení, která ČHS vyjednal, umožňují "klasické" lezení s lanem. V některých oblastech se ale povolení nevztahuje na jiné lezecké aktivity - na bouldering a na lezení se zimní výstrojí (drytooling). Příznivci boulderingu musí respektovat, že bouldering není povolen ve významných pískovcových oblastech - v NPR Adršpašsko-teplické skály, v NPR Broumovské stěny nebo na celém území CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.

V některých oblastech, např. v NPR Kaňon Labe nebo v NP České Švýcarsko, je bouldering implicitně omezenen tím, že zde platí striktní zákaz používání magnézia.

Magnézium


Zákaz Mg, který stanoví ochrana přírody, je vždy nadřazen našim pravidlům, která akceptují použití Mg u novějších, obtížných cest (IXb a těžší). Toleranci danou pravidly lezení mohou omezit i oblastní vrcholové komise. Úplné zákazy používání Mg platí ve všech velkých pískovcových oblastech, které jsou zmíněny výše - respektujte je.

Jak je to s prvovýstupy


Doba, kdy si lezec vyhlédl pěknou volnou linku a hned udělal novou cestu, pomalu končí, nebo je v většině významných oblastí dokonce pryč. Pokud chcete vytvořit novou cestu, zjistěte si, jaké podmínky musíte splnit - poradí vám správce skal nebo někdo jiný z oblastní vrcholové komise (kontakty jsou u každého sektoru v naší databázi). Např. v Moravském krasu, v NP České Švýcarsko, ve většině sektorů Českého ráje nebo např. i na Boreckých skalách je nutný souhlas orgánu ochrany přírody, který vyřizuje ČHS. A to, že při vytváření nových cest musí být respektována lezecká pravidla, a že prvovýstupy schvaluje oblastní vrcholová komise, je samozřejmé.

Co dalšího platí pro české pískovce


Pískovec je náchylnější k poškození kvůli nešetrnému chování více, než jiné skály. Buďte opatrní ke skále i k sobě - nelezte na mokrém a vlhkém pískovci, nepoužívejte k jištění "železo" (frendy, stopery...), nelezte "na rybu" tam, kde to poškozuje skálu... Podívejte se k nám na facebook.

A to ostatní...


Chovejte se ohleduplně k přírodě - nerušte zvěř, nepoškozujte rostliny ani na skalách, ke skalám volte takovou cestu, při které nedochází k poškozování rostlin a půdního krytu...

Respektujte další podmínky, které stanoví např. i vlastník pozemku (placení vstupného, podmínky pro vstup mimo značené cesty, parkování, táboření).

Všechny potřebné informace včetně dokumentů vydaných ochranou přírody najdete v naší Databázi Skály ČR Než se vydáte do skal, seznamte se s nimi. Pokud by ve skalách docházelo k výraznějšímu porušování stanovených podmínek, vzniknou problémy, které mohou v krajním případě vyústit v zákazy lezení - to nechceme v žádném případě dopustit.

Děkujeme všem, kdo respektují stanovená "pravidla hry" a přejeme úspěšnou lezeckou sezonu.

Božena Valentová, ČHS   [úpravy] 07:29 07.04.2023Tisk 

Reklama:
 Foto dne:

Tančící dům
 Databáze cest:
Všechny cesty (175606)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Západní Hrana 6B+ Tisá - Malé Stěny
Traverz 7A Tisá - Malé Stěny
Čumák IV Ostrov
Ráj Opic VI Ostrov
Psí Miska V Ostrov
Nově komentované:
Půlnoční Návštěva VII Ostrov
Fotbalové Klání VIIb Tisá - Malé Stěny
Imola 10 Krkavka
Imola 10 Krkavka
Svalový Korzet 8+/9- Srbsko

 Nově v diskusi:
Re: Vltavska žula pruvodce | Re: Dopadlo to? | Re: Dopadlo to? | Re: Vltavska žula pruvodce | Vltavska žula pruvodce | Re: Adlitzgräben | Dopadlo to? | Re: ...nebo raději nůžky? | Re: Dej si pozor, Hrnec | Re: Lezecké oblasti ve Švédsku |

 Nové komentáře:
Re: Srdce vs Plast | Re: odšlapy | Re: Srdce vs Plast | Re: Srdce vs Plast | Re: odšlapy | Re: odšlapy | Re: Srdce vs Plast | Re: odšlapy | Re: vyjde? | Re: To máš tak |

 Kde to vře:
U chaty Pod Rysy v Tatrách havaroval vrtulník s českým pilotem (86)
MČR v lezení na obtížnost (20)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - finále (19)
Film: Lezení v pražském Braníku (17)
Video:Adam Ondra trénuje v Innsbrucku na olympijskou kvalifikaci (5)
Perly východu - vhled do knihy (4)
Otevírání sezóny 2024 na Denali (4)
Pád německého lezce (2)
Anak Verhoeven dala La Planta de Shiva 9b znovu, bez nákoleníků (1)
První lyžařský sjezd Great Trango Tower (1)

 Nově v inzerci:
Bivakovaci pytel pro dva, Salewa Beaver II | Lavinovy airbag North Face Modulator | La Sportiva Lezecky dite | NEPROMOKAVÁ BUNDA RAB DOWNPOUR ECO vel.XL | Lezečky 5.10 Hiangle holčičí | Davle - karabiny ve slaňáku | Aktivní ženskou pro život | Garmin Instinct 2 Solar | Statická a dynamická lana | LaSportiva Miura VS |

 Anketa:
Jaký je váš názor na dodržování lezeckých pravidel?
 Plně je respektuji 
 1298 
 Většinou respektuji, záleží na konkrétní situaci 
 1354 
 Mám s tím problém, sem tam dodržuji 
 1371 
 Nezajímá mě to, lezu podle svého. 
 1307 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.