LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Blbá cesta, blbá! Chyty tu nejsou, jištění je blbý. Nejsem přece nějakej blbej lezec abych jí lez.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Vyšel průvodce Adršpach I.
Nová dětská kniha o světové top lezkyni Janje Garnbret
Pískaři jsou zpět!

Závody
MČR obtížnost (01.06)
Olympijská kvalifikace Budapešť (20.06)
SP Innsbruck (26.06)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13491
2.Šindel 12506
3.Trojan 12190
Bouldry:
1.Stráník 11106
2.Volf 11103
3.Stráník 10725
Hory:
1.Groš 8102
2.Rojko 6917
3.Černý 6808

Výsledky
Olympijská kvalifikace Šanghaj (16.05)
SP paralezení Salt Lake City (07.05)
SP Salt Lake City (03.05)

Deníčky
5575 lezců
1104786 cest
Nové přelezy:
Dítě Předs Xb
Strašák 9+/10-
Karnataka 8A
Nandala 7C+
Ku-Prd 9-
PF 2021 8A+/8B
Babočka Ad 7C
2015 7C
Nandala 7C+
Mr. Dynami 10-

Stěny
Stěna Kopřivnice - Kopřivnice
HO Jeseník - Jeseník
Česká beseda - tělocvična TJ Sokol Bělá - Děčín X

Prodejny
Horolezecké vybavení - VK-SHOP.CZ - Plzeň
HUDYsport - Praha 7
HUDYsport - Praha 1

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Drytooling Cup Bratislava 2005

Třetí ročník drytoolingu. Opět se bylo na co dívat!

[Kyborg (Kybernetický organizmus): tvor, který je zčásti člověk a zčásti stroj.] Fyzické či mentální schopnosti živého organizmu jsou strojem výrazně posíleny -- za hranici "normality".
-- Kevin Warwick


Už potřetí se do Bratislavského Auparku sjeli nejlepší mixoví lezci Slovenska a přilehlých krajů, aby změřili své síly v činnosti zvané drytooling. To znamená že postup vzhůru se děje pouze za pomoci cepínů a maček. Letos organizátoři vložili do pravidel nový prvek a v souladu s nejnovějšími trendy světové špičky (Will Gadd) zakázali používání patních háků. Co se týče postavení cest, této aktivity se letos ujal vítěz dvou předešlých ročníků Dodo Kopold -- bylo se tedy na co těšit. Cest bylo suma sumárum šest: dvě kvalifikace a jedno finále; zvlášť pro chlapy a zvlášť pro holky.


Petr Kocvara v kvalifikaci 1


Cesty pro něžné pohlaví byly spíše technické, ale vyžadovaly samozřejmě i trochu té síly. Dívek bylo málo, takže do večerního finále postoupily všechny.

Co se týče mužů, je vidět, že (někteří) se na tyto závody cíleně připravují a jiní neváhají vážit cestu z dalekých krajin, jen aby se mohli zúčastnit.


Kvak drti kvalifikaci 2


Nutno podotknout že chlapské cesty byly jaksepatří vypečené, letošní kvalifikace by bez problémů snesly srovnání s finálovou cestou prvního ročníku! Už v lehčí kvalifikaci bylo potřeba založit zbraň na spoďák, sekat do volně visícího trámu, dělat dlouhé natahováky v traverzu a tak dále. Těžší kvalifikace, která byla převážně silová, dala mnohým závodníkům zabrat  někteří cestu doslova rozdrtili, takže v průběhu závodu musel pan stavitel měnit rozseknutý chyt. Ti nejlepší, kteří se dostali až do stropu, ocenili chybějící ostruhy -- nebylo čím se zaháknout, a tak bylo třeba použít buď ukrutnou sílu, nebo nějakou technickou fintu. Do finále postoupili prakticky všichni, od kterých se to očekávalo.


Tom Lenc ve vrcholove pertii kvalifikace 2


Jako ostatně vždy panovala naprosto výjimečná atmosféra, a tak na večerní finále byli všichni pořádně nažhavení. Finále se lezlo na OS, čili závodníci a závodnice byli po obhlídce cest uzavřeni do izolace (ve stanu s občerstvením a svařákem).


Divacky kotel finale


Jako první změřily síly děvčata. Výsledky kvalifikace daly jasně najevo, že se bude rozhodovat mezi domácí Katkou Čintalovou a Denisou Šulcovou a Němkou Franziskou Donhüber. Dlouhé technické tahy v úvodním traverzu se ukázaly jako klíčové a velmi vysilující. Nejlépe si s předlouhými kroky poradila Katka Čintalová, zatímco vítězka loňského závodu Franziska se letos musela spokojit s druhým místem.


Kvak v prostrednim bouldru finalovky


Hned poté nastoupil první z finalistů -- Gerd Donhüber. V první části bylo vidět, kdože je pravidelným účastníkem závodů v ledu: místní "ľadík", tedy bukový kmen, snadno přeběhl a už stoupal jako dým směrem k "záverečnej ľadovej záclone", zde simulované zavěšenou fošnou. Opět došlo na patní háky -- nebylo za co se vyvěsit a sklepnout, a tak po ukrutném boji zvítězila gravitace -- kousek od topu! Jako druhý nastoupil český representant Vašek Šatava a po něm domácí borec Juraj Švingál, kterého v rychlém běhu celou cestou zastavila až ona volně visící deska. Jako další se o její přelez pokoušel Radek Zoban Lienerth, ale nepomohla mu ani šuka (po slovensky paragán) -- přece jen tak silový prvek na samém konci vyžaduje velkou rezervu. Další český závodník -- Stanislav Kvak Hovanec -- zase hojně využíval brutální fixy, ale právě ty mu ubraly silovou převahu nutnou pro závěrečnou pasáž. Pepa Straka, který v rukou třímal vlastnoručně vyrobené závodní Raveltiky, bohužel vypadl ještě před nejtěžším místem, Andy Kolárik také na top nedosáhl, a tak se čekalo na dva nejlepší. Zůstane vítězství na Slovensku, nebo poputuje do nedaleké ciziny (do Brna)? Dušan Janák zvaný Stoupa neváhal pobavit diváky pádem hned v úvodu, ale naštěstí všechno ustál a tak mohl pokračovat. Ve výlezu z koutu do vrchní části cesty si vymyslel no-hand rest a tak celkem zdařile sklepl a zvažoval jakou technikou dosáhnout topu. Vymyslel to asi dobře, protože přeběhl zrádnou fošnu a už už se natahoval do volně se houpajícího špalku, když jej najednou strhla neúprosná gravitace a Stoupa se pořádně proletěl -- nezvládl totiž zapnout expresku. Top tedy stále odolával. Bude se opakovat závod z minulého roku, kdy celou finálovou cestu přelezl jen jeden závodník? Poslední finalista Gabo Čmárik se cestou prošel bez zaváhání. Poslední překážku zdolal ve velkém stylu a když odpočíval ve visu za jednu ruku, stěna se otřásala výkřiky diváků. Pár posledních záseků, namotat se na top, zapnout poslední expresku, a máme tu vítěze!


Stoupa v zacatku finale


Závěrečného vyhlašováni výsledků se ujal Igor Koller a udílení cen všemožní sponzoři. Jako každý rok, myslím, že na tuto sobotu budou všichni účastnící i diváci vzpomínat jen v dobrém a že příští rok se zase sejdeme v Bratislavě.


Stupne vitezu, zleva Gabo Cmari, Gerd Donhuber, Duro Svingal, Radek Lienerth, Dusan Janak


Kompletní výsledky a nějaké fotky k nahlédnutí na stránkách Jamesu. A taky u Zobana.

Orlík   [úpravy] 09:39 12.12.2005Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Blahopřeju20:27:21 15.12.2005
Zdar Zobane, blahopřeju pěknej výkon...
Radošekodpovědět 

 šuka09:54:57 19.12.2005
Co je to šuka alias paragán?
Dotazodpovědět 
 Re: šuka10:42:32 19.12.2005
zvysok sveta to vola "figure four"
soloodpovědět 
  Re: šuka16:43:16 19.12.2005
Kdyz nemas stupy, davas nohu pres ruku, ktera drzi zbran (leva pres pravou a naopak). Pak zafixujes a druhou zbrani valis dal... Je to lehci, nez fixovat s vypustenyma nohama, takze setris silu!
Petrodpovědět 

 pro Kvaka08:21:53 28.12.2005
Kvaku:) odloz ty Motyky a zavri se na bouldruvku...mas desne slabe prsty a kuzi jako miminko:)
Kacaodpovědět 
 Re: pro Kvaka08:41:11 28.12.2005
a ty fixy....to je bláto!!!
Penodpovědět 
  Re: pro Kvaka09:17:52 28.12.2005
Teda Vy dva jste mi pěkní "adoptivní rodičové", místo, aby jste synka povzbudili, tak mu jen srážíte sebevědomí :-).
vlkodpovědět 

 Foto dne:

Olympijská kvalifikace Šanghaj
 Databáze cest:
Všechny cesty (175208)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Re Marronno 7b Finale Ampola
Komplexe Majestät 7 Hoher Stein
Ladne Kwiatki 9- Suliszowice
Wiktory 8- Suliszowice
Rozvaděč IXa Labské Údolí - Pravý Břeh
Nově komentované:
Dachboulder VIIIa Oybin
Hormon Buranin 10- Sloup
Babočka Admirál 7C Bechyně
Ku-Prd 9- Višňové
Dlouhá Cesta 3+ Srbsko

 Nově v diskusi:
Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky | Re: Praha - navijáky |

 Nové komentáře:
Re: bodování | Re: Adam | Re: bodování | Re: bodování | Re: bodování | Re: Adam | Re: bodování | Re: bodování | Re: Adam | Re: bodování |

 Kde to vře:
ZaTransparentníSvaz - rekapitulace po VH ČHS (104)
Vyšel průvodce Adršpach I. (54)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - finále (46)
Adam Ondra: Připraven na olympijskou kvalifikaci v Šanghaji (13)
Boulder Na pláni (10)
Nový lezecký seriál videí Představení oblasti (9)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - kvalifikace bouldry (8)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - kvalifikace obtížnost (8)
SP v boulderingu a v lezení na rychlost v Salt Lake City, USA (5)
Petrohradské padání 2024 (4)

 Nově v inzerci:
CT Alpine Up | Dětskě lezačky 20cm | Kostkovaná košile Vaude | parťák na písek | Gri Gri | Helma na Čimě | Grivel Air Tech Hybrid Newmatic EWO | Ukulele | Lezečky Boreal Ninja vel.8 | friendy |

 Anketa:
Jaký je váš názor na dodržování lezeckých pravidel?
 Plně je respektuji 
 788 
 Většinou respektuji, záleží na konkrétní situaci 
 796 
 Mám s tím problém, sem tam dodržuji 
 860 
 Nezajímá mě to, lezu podle svého. 
 778 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.