Výšková nemoc si vybrala dvě oběti

Ama DablamPodle dnes zveřejněné zprávy zemřeli na následky edému plic ve výšce cca 5000 metrů dva ruští horolezci působící na Ama Dablam.








Minulý týden zemřeli postupně v průběhu výstupu na Ama Dablam (6812 m) dva ruští horolezci. V úterý zemřel známý alpinista, třiašedesátiletý Viktor Igolkin z Magnitogorsku, držitel titulu „Sněžný leopard“, který byl v Rusku (resp. bývalém Sovětském svazu) udělován těm, kteří vystoupili na všechny sedmitisícové vrcholy SSSR.
Druhou obětí byl dvaapadesátiletý ruský novinář Pavel Ivanovszkij ze Zlatoustu, který na stejné příznaky zemřel ve středu. Oba byli členy devítičlenného družstva, jehož většina se však v době neštěstí nacházela v základním táboře a nedokázala postiženým včas poskytnout pomoc.



Ama Dablam

Zprávička na ExplorersWeb.com

repro: Lezec; celá zpráva: Zpráva na ExplorersWeb.com



Těla byla po snesení do BC dopravena do Kathmandu, za účelem přesného zjištění příčiny smrti. Na situaci, do které se ve výškových táborech postižení dostali, se nepochybně podepsalo i počasí. Panující podmínky v oblasti Ama Dablam znemožňují efektivní práci na kopci i postup k vrcholu. Počasí rovněž znemožnilo postiženým sestoupit do BC.

Jedinou potěšující zprávou z oblasti Ama Dablam tak je výstup ukrajinských horolezců z Oděsy, kterým se podařilo otevřít novou cestu východní stěnou Lobuche, kterou si naplánovali jako aklimatizační výstup před samotným Ama Dablam.



Zdroje a odkazy:
Zpráva na KorPunkt.ru
RussianClimb - ru
RussianClimb - en
Zpráva na ExplorersWeb.com
Sněžný leopard – heslo na Horopedii

.

Tomáš FRANK   [úpravy] 16:39 06.05.2014

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář