LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Bacha, bacha! Jistíš? Dávej pozor! Jisti, jisti! Vole jisti, bacha! Lezu, jo? Lezu! Těžký to bylo, těžký ty vole!
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Vyšel průvodce Adršpach I.
Nová dětská kniha o světové top lezkyni Janje Garnbret
Pískaři jsou zpět!

Závody
Boulder Open Air (08.06)
Olympijská kvalifikace Budapešť (20.06)
SP Innsbruck (26.06)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13491
2.Šindel 12506
3.Trojan 12162
Bouldry:
1.Stráník 11106
2.Volf 11103
3.Stráník 10725
Hory:
1.Groš 8214
2.Rojko 6917
3.Černý 6808

Výsledky
MČR obtížnost (01.06)
ČP obtížnost Praha (18.05)
Olympijská kvalifikace Šanghaj (16.05)

Deníčky
5582 lezců
1106720 cest
Nové přelezy:
Staroba Na 10-
Papek A Lo 9
Dívčí Válk 7C
Scramasax 7c
Neptun 7c
Dozorce 7C
Fiksum Dyr 7C
Martwy Cią 7C
Parodontax 7C
Jepičí živ 7C

Stěny
V 16 - Plzeň
Lezecké centrum SmíchOFF - Praha 5
Rock 'n' Wall - Plzeň

Prodejny
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1
Outdoor Centrum Rock Point Perštýn - Praha 1
LANEX eshop - Bolatice

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Adlitzgräben

I když Schleier, kde sóluje Huber bauer je velmi známý, pro lezce z ČR je nejznámnější a nejvíce navštěvovanou rakouskou skalní oblastí Adlitzgräben.

Že ji neznáte? Ale znáte, ale pod nepřesným jménem Semmering. Za vysokou návštěvnost může i nedaleký Höllental. Když už vás dlouhé cesty unavily, nebo je nejisté počasí, jedete si jednoduše zaskalkařit. V 9 sektorech s více jak 150 cestami je dost prostoru pro pořízení slušných bandasek.


Streetfighter 9, sektor Monster


Kolem skal Falkensteinwand chodili do r. 1986 jen turisté, kteří obdivovali i místní Falkensteihöhle. V tomto roce navrtali první cesty Ronny Bilik a Lukas Matasovsky. Záhy se k nim přidal Erich Holy a díky systematické práci byl postupně plně využit potenciál skal. S dalšími lezci jako byli Karl Reicht, Christoph Helma a Arthur Kubista (vůbec zajímavá c.k. příjmení) přišel i posun obtížnosti cest směrem nahoru. Do historie se zde zapsal i Adam Ondra rychlým přelezem jedné  jedenáctky. Adlitzgraeben se po pádu železné opony stal tak populární, že místním začal ruch na skalách vadit a nad oblastí stále visí hrozba zákazu lezení. Proto prosím nespěte u skal, nedělejte ohně a chovejte se tiše. Kvůli omezenému počtu parkovacích míst zabírejte při parkování co nejméně místa. V době lovecké sezóny od 1.9. do 15.5. by se zde nemělo lézt, ale pečou na to i Rakušané. V sektoru Monster dejte pozor na projíždějící auta, hlavně při vycvakávání cest, rozmáznoutí se o čelní sklo by mohlo ohrozit nejen vaši lezeckou kariéru...


Místní klasika King Kong 8, sektor Monster


Na lezení potřebujete 70-metrové lano a 15 expresek. Stěny jsou vysoké až 60 m, nejdelší jednodélkové cesty mají 35 m, výjimky i 40 m. Některé cesty jsou i na 2 nebo 3 délky a vedou celou stěnou. Místní vápenec je na alpské poměry velmi kvalitní a připadáte se jako někde ve Francii nebo v Itálii. Charakter lezení se liší sektor od sektoru, od  kolmých ploten po stropy a leze se po všem možném od dírek a děr přes lišty, madla po všemi "milované" sklopené chyty.


Streetfighter 9, sektor Monster


Příjezd: Dostat se do Kaiserbrunnu, kde je jediné tolerované místo na spaní je velkým orientačním oříškem. Doporučujeme dobrý autoatlas a s lehkým despektem i GPS navigaci, která vám v horách s různou úrovní příjmu signálu připraví nejednu příjemnou chvíli. Jste si jisti, že jedete dobře a přístroj najednou svým asertivním hlasem povídá něco ve smyslu "jedete špatným směrem, otočte to" apod. Když se to stane tak popáté, pošlete přístroj i jeho majitele kamsi. A ještě jeden dobrý vtip, GPS prý vymyslí cestu mimo placenou dálnici, nemusím psát, kam nás ta mizerná krabička navedla. Zde jsou zjednodušeně 2 směry.

alitz_mapa


1)Varianta s rakouskou dálniční známkou: po E59 přes Vídeň (dálnice A22, AS3, A2) až  na sjezd do  Neunkirchenu, po S6, z které u Gloggnitz sjedete a dáte se na Schottwien. Z Schottwienu na Prein an der Rax, minete odbočky doprava na Klamm a Breitenstein a nad jednou pravotočivou serpentinou dojedete k sektoru Monster a v další zatáčce už parkujete. Od skal do Kaiserbrunnu je to na Edlach a Hirschwang, poté na Schwarzau po 27.

2)Varianta bez známky: Cestou necestou na St. Pölten, poté po silnicích 20, 214, 21 a 27 do Kaiserbrunnu, z něj do Hirschwangu, zde na Edlach, před ním doleva, první doprava a stále do kopce až na hřeben, zde doprava a jste u skal...
Od Znojma po 303 přes Hollabrunn na silnici č.19, po ní až do Neustiftu a přes Hainfeld krátce po silnici 18, pak doleva přes Kleinzell až na 27 a po ní až do Kaiserbrunnu.

Z popisu je zřejmé, že například cesta z Plzně do Arca, které je o téměř 300 km dále, zabere stejně, a možná i méně času.


Jitka Mázlová v Back to work 10-, sektor Monster


Nejlepší roční období: Jižní stěny Adlitzgräbenu jsou v nadmořské výšce okolo 1000 m a na jejich úpatí roste horský les, který stíní nástupy, ale o něco výše se můžete pěkně ohřát. Nejlepší podmínky jsou na jaře a na podzim, v létě je na slunci moc velké vedro.

Zázemí: Kdo nemá do kapsy hluboko, ubytuje se v nějakém penzionu v okolí. Nejbližší autokemp je v Gloggnitz. Nejvíce se ale používá parkoviště v Kaiserbrunnu u Höllentalu. Toleruje se zde stavba stanů, jsou zde WC a umývárny s pitnou vodou. Ve dnech státních svátků ČR, Maďarska, Polska i Rakouska je zde tolik lezců, že se parkoviště úplně zacpe a atmosféra houstne.


Streetfighter 9, sektor Monster


Průvodce: Plně vystačí pěkně udělaný průvodčík v PDF formátu, který najdete na www.dynamo.at . Pěkně zpracovaný Adlitzgräben je  i v průdvodci Keltenkalk od vydavatelství Schwanda.at, kde jsou všechny skalní oblasti v okolí Vídně.

Přehled cest:
Celkem 160 cest a projektů
4. stupeň ....1
6. stupeň ....12
7. stupeň ....46
8. stupeň ....57
9. stupeň ....25
10. stupeň ....9
11. stupeň ....3

Sektory:

Zapfl: Velmi převislý sektor, který leží stranou hlavní stěny. Ze zatáčky nad Monstrem jděte po pěšině po hřebeni až ke skále.  Zde se vyřádí zejména extrémní lezci.
Doporučené cesty:
Die hängenden Gärten der Semiramis 9+ pěkná vytrvalostní cesta
Schweine im Weltall 10 začnete 10- a dolézáte předchozí cestou, gradující linie s fantastickými kroky



Luboš Mázl v Back to work 10-, sektor Monster


Monster Ještě více převislý sektor s atletickými cestami přímo nad silnicí. Dá se zde lézt i za deště, ale některé díry protečou.
Doporučené cesty:
Frisch geschortet 7+ krásné vytrvalostní lezení po příjemných chytech
King Kong 8 nejvyhlášenější místní madlovačka s netopýrem těsně před koncem
Existenzialminimum 8+ po těžkém začátku vytrvalostní lezení, prodloužení je za 9+/10-
Streetfighter 9 krátká cesta, která po nástupním bouldru moc nepoleví, 3. hák mohl být na lepším místě
Shuffle town 9+/10-, Cheap sunglasse 9+, Out of work 9+/10- a Back to work 10- jsou místní sportovní vytrvalostní klasiky s těžkými klíčovými místy

Fingerschinder: Kolmé až mírně převislé cesty za mnohem menší chyty než v Monstru.
Doporučené cesty:
Hollräääduliööö 7+ krátké, ale krásné 7+, prodloužení za 9- je prý také pěkné, ale bývá špinavé
Hardrockzombie 8- klasika  po dírách pro lezce s nápisy Iron Maiden  a AC blesk DC na trikách

Tschack Bum: Pěkné 25 m dlouhé mírně převislé lajny, které odebírají postupně sílu, až ji v nějakém více převislém místě odeberou úplně.
Doporučené cesty:
Tschack Bum 8 pěkné vytrvalostní lezení s delšími vzdálenostmi mezi jištěním
Auch ein Philosoph ernährt heterotroph 8+/9- cesta pomalu přivírá kohout a kyseliny v předloktích přibývá a sil ubývá, komu neubylo a nebojí se, doleze to prodloužením za 9-


Reise durch das Kuckucksnest 7-, sektor Spielplatz


Eritis: Vysoký sektor s krásnými cestami v 7. a 8. stupni. Plotny se střídají s převisy a některé cesty jsou vícedélkové.
Doporučené cesty:
Eritis sicut deus 8, 8, 7+, 8 téměř 70 m dlouhá náročná cesta ve skvělé skále, v poslední délce čeká převislá tečka
Tanz in den Himmel 7, 7, 8 prý nejlepší cesta sektoru, tak tedy vzhůru na nebeský parket!

Baucherl: Nejméně převislý a nejvíce chytovatý sektor se spoustou "bauchů" za 6 až 7. Devítky v horní části jsou prý nádherné, ale nikdo je neleze.
Doporučené cesty:
všechny s -bauch- v názvu pěkné a příjemné cesty pro méně ambiciózní lezce


Reise durch das Kuckucksnest 7-, sektor Spielplatz


Larifari: V tomto sektoru není žádná ošklivá cesta. Lezení po dírkách v oranžovém vápenci si užije bez reptání každý.
Doporučené cesty:
Traum ewiger Finsternis 6+ Nádhera po dírách a dírkách, ale na 6+ docela přísná
100 Jahre Einsamkeit 7- Opět nádhera z několika výraznými místy
Kenosis 8 lezení po dírkách náročné na práci nohou

Spielplatz: Rozsáhlý sektor s cestami až na 35 m, které jsou většinou rozděleny na 2 délky, spodní lehčí a horní těžší. V jeskyni Falkensteinhöhle (někdy uváděné jako samostatný sektor) jsou 2 top cesty oblasti Erfolg ist trainierbar 11 a Napalm in the morning 11-. Ta první byla původně za 10/10+, ale po výlomu chytu ještě ztěžkla.
Doporučené cesty:
Reise durch Kuckucksnest 7, 7 oblíbená cesta, zvláště 1. délka
Lux Line 7 přímo frankenjurský začátek po dírkách, pak už to zlehkne, ale krásné je to pořád
The buzz 8- po nástupní sedmičce vytrvalostní lezení s několika těžšími místy
Necrosanct 8+/9- velmi dlouhá vytrvalostní cesta, spodní část je tak za 7/7+

Vanitas: V posledním sektoru jsou ve spodní části kolmé velmi technické cesty, v horní části je stěna převislá. Výzvou pro  sportovce jsou 35-metrové cesty Micro toys for jumpy boys 10-/10 a Angel Heart 10-/10.
Doporučené cesty:
Guggugg 7, 7+ škoda, že tato převislá cesta po madlech začíná až z police nad sekanou cestou Anarchie 8+/9-, lepší nástup je cestou Vanitas
Vanitas 7+/8- technická cesta po malých dírkách a lištách
Aja 8 dole technická plotna, nahoře atletický převis s těžkým místem na samém závěru, od řetězu lze pokračovat doleva 2. délkou Gugguggu za 7+, nebo doprava Durchgestrichenes Frauenzeichen 7+/8-
Paschdi Paschdi 9- nastoupíte plotnou po malých chytech Vielharmoniker 7+ nebo cestou Auch Spass muss sein 7, z police následuje pěkné lezení z těžkým bouldrem na závěr, celé 35 m, z police můžete lézt doprava dlouhou cestou Ulli Mayer Gedächtnisweg 8- s obvyklým klíčem na závěr


Luboš Mázl v Back to work 10-, sektor Monster


Další skály: Krom obrovského Höllentalu a stěn v masivu Schneebergu jsou v okolí ještě 2 zajímavé oblasti, Handlesberg u Schwarzau a Scheiblingkirchner Wandl nedaleko křižovatky A2 a S6. Handlesberg je slunečná plotna s 28 cestami od 7+ do 10, těžiště obtížnosti v 8. a 9. stupni. Bohužel zde platí zákaz lezení od 1.5. do 30.9.. Díky slunci se zde dá lézt především v chladnějších dnech  a tak to tolik nevadí. Průvodce naleznete na www.bergsteigen.at.
Scheiblingkirchner Wandl je jihozápadní stěna vysoká 18 m se 17 většinou převislými cestami od 5 do 9+. Průvodce opět na www.bergsteigen.at. Další podrobnosti najdete v průvodci Keltenkalk od vydavatelství schwanda.at.


To je vše. Ordnung aber auch Spass muss sein!

Foto: Hop, Bída

David Chudoba   [úpravy] 08:31 24.07.2008Tisk 

Reklama:


Související články:
Související průvodce:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 dik14:37:03 24.07.2008
nacase vyrazit a zazit na vlastnej kozi
blxaodpovědět 

 Super zpracování14:42:47 24.07.2008
Dík za skvěle zpracovaný popis oblasti, jen více takových a houšť.
Steveodpovědět 

 ...16:41:53 24.07.2008
ja myslim ze ta oblast je natolik proflaknuta a navstevovana ze ji tady takto prezentovat je trochu zbytecny.
ppodpovědět 
 Re: ...04:09:55 25.07.2008
mozno to je jedna z tych najznamejsich oblasti, do ktorej jazdi vela CZ/SK lezcov, ale urcite o tom nie je zbytocne pisat...a uz vobec nie tymto stylom. podla mna paradny clanok.
tah-sha-tungaodpovědět 
  Re: ...09:31:25 25.07.2008
Naštěstí tam po širším okolí mají naši jižní sousedé ještě pár dobrých oblastí, které nejsou tak profláknuté a oni je raději ani moc neprezentují (asi ví proč), kde člověk tu směsici CZ/SK/HU/POL nepotká a má klid a prázdné skály :-).A dnes kdybych jel na Adl. tak nejspíš s cepínama :-).
Vlkodpovědět 
   Re: ...12:43:54 25.07.2008
Tak naštestí to není ani Sloup, aby tam člověk
potkal práskače Vlka co má hubu plnou blbejch keců.
nonameodpovědět 
    Re: ...13:35:27 25.07.2008
blby kecy tu mas tak akorat ty a a na Adlitzu je to kolikrat horsi nez v tom Sloupu a o kempu v Kaiserbrunu se ani nebavim ....
pepeodpovědět 
     Re: ...13:36:09 25.07.2008
sry pepemu za preklep .. papa a ne pepe :-)
pepaodpovědět 
 Re: ...17:58:16 26.07.2008
možná tak pro tebe, ale pro mě určitě ne. Já jsem moc rád, že David tuhle oblast tak pěkně a podrobně popsal. Ne každý tam byl, a takovéto informace přijdou vhod určitě nejen mně.díky.
Jindraodpovědět 

 Vivat profláknutým oblastem10:42:59 25.07.2008
Ahoj já bych chtěl jen říci, že by mi bylo smutno v neprofláknutých oblastech. Rád lezení ostatních sleduju a rád vás ostatní lezce na skalách potkávám. Ať už jste z Čech nebo třeba ze Slovenska nebo Polska. Tak naviděnou.
Steveodpovědět 

 pruvodce22:10:04 25.07.2008
pruvodce taky na http://www.climb.sk/sprievodca.php?akce=ukaz_oblast&id=46
odpovědět 

 !!!!!! nechapem13:48:38 28.07.2008
nechapem, ako mozes v clanku napisat, ze je tam sice zakaz lozenie od do, a potom lezuchtiveho citatela upozornit nato,ze niekto na to kasle. To je donebavolajuca hlupost, potom niektore oblasti tak aj skoncia. Fakt nechapem...
roboodpovědět 
 Re: !!!!!! nechapem14:39:37 28.07.2008
To je jednoduché, je to proto, protože lezci jsou zanícení milovníci a ochránci přírody a nikdy se neskloní před mysliveckými vrahy.
Chápemodpovědět 

 Guidebook01:53:58 20.12.2008
Dobry den ;)
the most recent & best available guidebook is available for free at: http://www1.dynamo.at/?service=routdb
lumatodpovědět 

 Foto dne:

Olympijská kvalifikace Šanghaj
 Databáze cest:
Všechny cesty (175487)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
The System 6c+ Wanaka
Felines Of Rata 6b Wanaka
Mud Wiggle 6a Wanaka
Master´s Edge 6C Skály U Sosnové
Dzivočák 7+ Kršlenica
Nově komentované:
Chci Srát Venku 9+ Sloup
Slimline 10- Frankenjura
Rýžové Pole 6+ Koukolova Hora
Jihovýchodní Stěna IXb Prachov
Cesta Do Metra 7B+ Děčínský Sněžník

 Nově v diskusi:
Re: Spary u Brna? | Re: Spary u Brna? | Re: Spary u Brna? | Re: Spary u Brna? | Re: Spary u Brna? | Re: Lezecké oblasti ve Švédsku | Re: Spary u Brna? | Re: Spary u Brna? | Re: Binter a mladé holky? | Lezecké oblasti ve Švédsku |

 Nové komentáře:
Srdce vs Plast | Re: Musím to komentovat! | Musím to komentovat! | Re: inu | Re: inu | Re: Papalasizmus | Re: Muly - jste Po.rané muly | Re: Muly - jste Po.rané muly | už se učí? | Re: Muly - jste Po.rané muly |

 Kde to vře:
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - finále (115)
U chaty Pod Rysy v Tatrách havaroval vrtulník s českým pilotem (74)
ZaTransparentníSvaz - rekapitulace po VH ČHS (25)
Pád německého lezce (21)
Ve Víru na Žďársku chtějí zachránit tovární komín pro lezení (13)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - kvalifikace obtížnost (8)
EP v rychlolezení Mezzolombardo, Itálie (6)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - kvalifikace bouldry (6)
Saští horolezci zazpívají v Dolním Žlebu (4)
Otevírání sezóny 2024 na Denali (4)

 Nově v inzerci:
LS Solution Comp | Damská goretexová bota Garmont Dragontail vel. 40 | Prodám jednou použité dámské boty LaSportiva Txs Gtx vel. 40 1/2 | lezečky Triop Tiger | NEPROMOKAVÁ BUNDA RAB DOWNPOUR ECO vel.XL | Helma Petzl | Boty Scarpa | Horolezecké boty La Sportiva | Lezečky solution | Black Diamond Alpine Start Hoody, vel. L |

 Anketa:
Jaký je váš názor na dodržování lezeckých pravidel?
 Plně je respektuji 
 1071 
 Většinou respektuji, záleží na konkrétní situaci 
 1122 
 Mám s tím problém, sem tam dodržuji 
 1141 
 Nezajímá mě to, lezu podle svého. 
 1076 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.