LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   Vystřízlivim a nelezu.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Ledy
 Skialpy
Knihy
Křest lezeckého průvodce Vltavská žula
Perly východu - vhled do knihy
Vyšel průvodce Adršpach I.

Závody
Olympijská kvalifikace Budapešť (20.06)
SP v paralezení Innsbruck (24.06)
SP Innsbruck (26.06)

Žebříček
Cesty:
1.Ondra 13491
2.Šindel 12506
3.Trojan 12162
Bouldry:
1.Stráník 11106
2.Volf 11103
3.Konečný 10875
Hory:
1.Groš 8152
2.Rojko 6917
3.Černý 6808

Výsledky
MČR obtížnost (01.06)
ČP obtížnost Praha (18.05)
Olympijská kvalifikace Šanghaj (16.05)

Deníčky
5583 lezců
1108111 cest
Nové přelezy:
Postranní XIb
Alkatraz Xb
Body Tensi 8A+/8B
Uvolněná M 8B
Safari 9/9+
Someday 8+/9-
Fliegender 9+/10-
Metis 10-/10
Fatamorgan 9
Šikmá Ploc 9-

Stěny
Big Wall - Praha 9 - Vysočany
SAUNA - Plzeň
V 16 - Plzeň

Prodejny
Outdoor Centrum Rock Point Masarykova - Brno
Rock Point Plzeň Americká - Plzeň
Outdoor Centrum Rock Point Poříčí - Praha 1

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

Ende Nie

Nekonečná cesta

Dlouhá cesta v pevné skále, kousek od nás a žádní lidi. To se musí vylézt!!!

„Tak tohle by se ti mohlo líbit!“ ukazuji Filovi topo cesty, nalezené na rakouském serveru. „Kde to je? Rakousko? 38 délek? A jak je to těžký? Šestka? Kdy pojedem?“ Tohle byly reakce mého parťáka potom, co uviděl nákres t´to cesty.
A teď jsou 4 hodiny ráno a my ukrajujeme výškové metry k nástupu 1500 m dlouhé lezecké cesty v rakouských Loferer Steinberge. Je šero, ale celou stěnu začínají krásně ozařovat první sluneční paprsky.


Pohled na ozářenou severovýchodní stěnu Breithornu.


Při pohledech na stěnu hledáme naši linii a odhadujeme, jak dlouho nám budou které úseky trvat. Mezitím končí cesta a začíná hledání stezky. Korytem vyschlého potoka a přes několik skalních výšvihů se dostáváme k firnovému poli, které nás přímo vede k nástupu do severovýchodní stěny Breithornu.
Po snídani přebalujeme batohy, chystáme lana a v 6:45 nalézáme do 1. délky. Lezeme současně a věříme jeden druhému, že neuděláme chybu. Ve třetí délce přelézá Fil první těžké místo v převisu, já supím na druhém a obdivuju, jak louskl bouldr za 6+ s batohem na zádech.


Traverz stěnou


Ve 4. 5. a 6. délce traverzujeme, střídavě ztrácíme a znovu nacházíme správný směr cesty a vychutnáváme si nádherný pocit expozice, který člověk cítí snad jen v traverzech. Funím, mačkám skálu a malou variantou překonávám čistě i kuriózní místo, kde se asi většinou slaňuje nebo leze A0 po nýtech. Fil to bere A0, protože nechce riskovat u druholezce poměrně nepříjemný pád. Dostáváme se do pásma ploten, které pokračuje až do 16. délky. Lezeme současně a potkáváme se tak na každém 3. až 4. štandu, když už prvolezec nemá žádné železo. Díky tomu máme možnost se podívat i na krásně panorama celého masivu Steinplatte, který dominuje jižnímu okraji Loferer Steinberge.
Dolézáme do prvních vyloženě lehkých délek a přelézáme opatrně pásy tvořené travinami a sutí. V 19. a 20. délce si opět vychutnáváme krásné plotny. Následující délky nás překvapují úplně jiným charakterem. Nástup ze skalního pásu do převislého bříška a dále úžasnými vodními žlábky.


Vodní žlábky „paaar excelaaans“


Morál si s námi trochu pohrává, protože jištění jsou tak kolem 10 metrů od sebe. Těžká místa jsou ale vždycky odjištěná. „Toto je asi nejhezčí úsek cesty říkám Filovi a spokojeně ho dobírám na štandu.“ Traverzujeme pod jeskyňku, kterou v další délce budeme prolézat.


Půvabná jeskyňka nás neoslovila


„Kurva! Mám zasraný boty jak sviňa! Dávej pozor!“ Tak hodnotil Fil půvabný průlez jeskyňkou. Teď se pouští do nepříjemné koutové spáry a nakonec štanduje. Prolézám jeskyňkou, ale musím sundat batoh. Kloužu trochu po blátě a tahám batoh za sebou. Nakonec čistím gumu svých Triopů a dolézám s funěním na štand. Toto místo je asi nejškaredší z celé cesty a pokud to polezete, tak se mu vyhněte. Jde to oblézt!
Společně lezeme 28. a 29. délku. Pohodové lezení za 5 v pěkné skále. V další délce nalézá Fil do technického koutku za 6 a po velkém funění ho silově přelézá. Mě na druhém je lépe a můžu si dovolit ho pohodově odšlapat. Dolézáme na široký pás a čeká nás 100 m lehkého terénu pod Headwall.


Odpočinek po 3/4 cesty.




Odpočíváme ve stínu a doplňujeme jak energii, tak tekutiny. S takovým vedrem jsme nepočítali. Oba máme v Camelbagu 2,5 litru, ale já se bojím, že to bude málo.
„Headwall už budem jistit klasicky.“říkám Filovi a on jen kývá hlavou. Najednou na nás padla únava. Lezu 32. délku. Bouldr z police do stěny a lehčí lezení žlábky až na další polici. To stejné čeká Fila v další délce.


Sokolíky a žlábky charakterizují poslední délky celé stěny


Já mezitím opět upíjím z Camelu. Žízeň je velká. Až dolezem, tak vypiju celou stedánku. To už na mě Fil volá. „Štáaaaaand.“ Dolézám žlábky k němu a oba pozorujem oblohu, která se rychle zatahuje. „To by nám scházelo!“ říká Fil. Já se radši rychle pouštím do dalšího břicha a po pár silových krocích přebírám chyty parádního sokolíku, které mě dovedou k dalšímu štandu.


Krásné lezení v pevné skále


Podobný charakter má i 35. a 36. délka. „Teď je řada na mně, ale lepší, když půjdeš ty.“ říká Fil. „Vezmeš mi boty a věci z báglu?“ ptám se ho. „Jasně.“ Stojím pod 37. délkou a čeká mě asi to nejtěžší místo z celé cesty. Nechci to pokazit, chybí nám jen kousek od OS, možná jen 5 nebo 10 metrů. Nabírám pravačkou škrabku na půl článku, nakopnu nohy jdu dynamo do lišty na levačku. S těžkým batohem bych to neudělal. Rychle překopu nohy a odlézám do lepších chytů. Zbývá deset metrů ke štandu a já vím, že to dáme. Dobírám Fila a s pocitem ulehčení se mu snažím vyradit klíčové místo. Fil nemá s těžkým batohem šanci udržet klíčovou škrabku. Přelézá délku za A0 a po chvilce oddechu se pouští do poslední délky? Po chvilce štanduje a já k němu dolézám s velkou úlevou a šťastný, že se nám to podařilo.


Únava po 38 délkách je znát


Vystupujeme na vrchol Breithornu 2413m a po pár fotkách hledáme sestupovku. Sestup na chatu se nám nakonec díky sněhovým polím a místu nepřehlednému hřebínku značně zkomplikoval, ale u horké polívky a Spaghetti Bolognese na Schmidt-Zabierow Huette jsme na to rychle zapomněli.

Milano   [úpravy] 10:41 01.07.2005Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 To koukam...11:16:13 30.06.2005
Tak tu jsem neznal,dikas chlapy, uz ji mam na seznamu.
Zdenek odpovědět 

 Časy12:10:43 30.06.2005
Pěkné, moc pěkné. Před časem jsme nocovali na nástupu s vidinou parádní polezenice, bohužel vytrvalý deštík řekl jednoznačné ne :o) Připoj prosím ještě vaše časové údaje. První čisté přelezení údajně trvalo 8 hodin, což bude asi hóóódně přísný.
Azbestodpovědět 
 Re: Časy09:14:01 01.07.2005
Mas pravdu. My jsme vice nez polovinu lezli soucasne, ale i tak jsme nebyli schponi dostat se pod 12 hodin. Je fakt, ze my nejsme zadni super lezci a verim, ze nekdo lepsi to musi jit rychleji. Mimochodem rekord sólo prelezu je 2,5 hodin. To musel ten borec asi bezet nebo co?!
Milanoodpovědět 

 vypada to zajímavě13:15:57 30.06.2005
Pár fotek je na http://www.alpenverein.at/leogang/album-sub.asp?AlbumID=1748
Petrodpovědět 

 Pěkný!13:56:45 30.06.2005
článek se mi líbil, kopec je dlouhej jak sviňa, pěkne jste si mákli. Co fotky, budou?
Petr Jandíkodpovědět 
 Pěkný?23:31:09 30.06.2005
Dobrý, ale nejen kopec, ale konec /článku/ je dlouhý jak sviňa.Jako tip na lezení dobré, jako článek už horší. Jinak jsme všichni asi měli i pochopit, že Milano to zmákl na jedničku vždy čistě a o.s. a Fil to musel hákovat. Jak jinak pane autore?
Filodpovědět 
  Re: Pěkný?09:17:33 01.07.2005
Spis to bude voditko pro druhe, aby udelali to stejne co my. Tedy, ze druholezec proste vezme prvnimu jeho veci a obetuje svuj cisty prelez. Pro lezce, ktery leze RP 9 je samozrejme tato rada zbytecna.
Milanoodpovědět 
   Re: Pěkný?11:23:05 01.07.2005
Me se to libilo. Krasna prace.
Az me nekdo ponese nejen veci ale i me, tak si to taky vylezu :-)
cifraodpovědět 
  Re: Pěkný?09:21:17 01.07.2005
Jinak za svuj egocentrismus se uprimne omlouvam.
Milanodpovědět 
  Re: Pěkný?09:24:07 01.07.2005
Jinak za svuj egocentrismus se uprimne omlouvam.
Milanodpovědět 
  Re: Pěkný!12:19:35 01.07.2005
Já to tak nevidím. Přečetl jsem si článek znovu - i s fotkama. Možná to někomu, kdo nelez v horách může připadat dlouhé, ale mně to připadá adekvátní. Ostatně už jen při zmínce o 38. délce bolej kolena i při sezení na židli.
Rovněž tak nechápu líčení přelezu klíčového místa jako vychloubání, ale jako tip. Když se začínají na konci takhle dlouhé cesty stahovat mraky, je to signál k metodě "Prchni jak můžeš", protože jediná rozumná záchrana je přes vrchol. Kdo už někdy slaňoval celej den v dešti, podchlazenej a třásl se přitom jak drahej pes, pochopí to úplně jinak.
Nezdá se mi, že by se autor vytahoval. Vždyť chválí kolegu, jak louskl bouldr za 6+ s batohem na zádech a ještě v podstatě bez jištění, protože současný postup skutečně není plnohodnotné jištění. A to pochvalu jistě zasouží.
Jeskyně je opravdu fujová a ta turistická značka u ní je docela provokace.
Mám-li provést kritiku článku, pak mu lze samozřejmě, jako skoro všem, vytknout pár překlepů. Některé věty by se daly trochu zkátit, tu a tam se zbytečně opakuje slovo. To jsou věci, které článek v mých očích snižují ze 100% na 90% a daly by se upravit a těch 100 dotáhnout.
Jinak ale nevím, co by se dalo vytknout jiného. Nejsou tam žádné nepodstatně tématické odbočky, vše je k věci a je tam to, co tam má být. Fotky jsou asi takové, jaké se při takovém běhu a ve dvou dají udělat.
Snad jen chybí mapka, schéma a popis, nebo alespoň odkaz na bergsteigen.at, kde to určitě bude.
Petr Jandíkodpovědět 
   Re: Pěkný!14:20:26 01.07.2005
Souhlas s Petrem. Článek se mi líbil. Nehodnotil bych jej sice na těch 90% jako Petr. Chybí tam podle mě ten základní poznámkový aparát, takže jako inspirace to je fajn, ale vyžaduje další hledání a na druhou stranu je to prostě "jen" popis cesty - a u takového by podobné informace měly být - třeba na konci byť i jen v podobě odkazů; a pokud si to nedělá nárok na článek informativního charakteru (bez odkazů a podrobností by nemělo), mělo by to být ještě zábavnější. Ale to jsou jen drobné vady na kráse.
Fotky jsou hezké, i když osobně jsem nejvíc ocenil nikoli kompozici, ale geomorfologii. Prostě takové, jaké bývají z podobného vejletu.

A sám vejlet je fakticky dobrej. Skorem čtyřicet dýlek lezení - fakt dobrý.

Ale nechám toho, nebo mě někdo jednou potká a nabančí mi. Už jsem se stal zlým kritikem o dva článečky níž (vejlet na glockner)... Takže se bojím, abych se nestal kritikem místo pisálkem a nevysloužil si za to běžnou kritikovu odměnu - pár zasložených facek.

Autore: s chutí jsem, si to přečetl a líbilo se mi to.
Tomáš F.odpovědět 
   Re: Pěkný!11:11:42 02.07.2005
tak,tak...
"Jenom lumpové jsou skromní, dobří se radují z činu"
Goethe

PS: mno nebral bych to zas až tak doslova, ale... :o)))... pěkný, móóóóc pěkný, hned jak se na to budu cejtim nasedám do vlaku... ;o)
Billodpovědět 
 Re: Pěkný!09:11:38 01.07.2005
Fotky doufam budou, jelikoz jsem clanek zasilal poprve, tak jsem udelal trochu botu. Zaslal jsem ho dnes znovu a tentokrat i s fotkama. Doufam, ze to kluci znovu nahraji na server.
Milanoodpovědět 
 Re: Pěkný!09:14:16 01.07.2005
Fotky doufam budou, jelikoz jsem clanek zasilal poprve, tak jsem udelal trochu botu. Zaslal jsem ho dnes znovu a tentokrat i s fotkama. Doufam, ze to kluci znovu nahraji na server.
Milanoodpovědět 
  Re: Pěkný!11:47:55 01.07.2005
Ááááách... To je krása!
odpovědět 
 Re: Pěkný!21:25:09 01.07.2005
Článek se mi moc líbil. A to, že jsou tam překlepy je jedno - vždy se to dá napsat líp.
 dracoodpovědět 
 Re: Pěkný!21:25:22 01.07.2005
Článek se mi moc líbil. A to, že jsou tam překlepy je jedno - vždy se to dá napsat líp. 100%
 dracoodpovědět 

 PJ12:31:00 01.07.2005
Taka otazocka,kedze som veci neznaly, kto je to Petr Jandik? stale strasne mudruje,tak sa pytam,ci ma preco... nic v zlom,len sa pytam:-))))
Ffrodoodpovědět 
 Re: PJ13:20:28 01.07.2005
Brbralové ubrblaný! Vždyť je ten článek prima,berte to jako tip.Navíc článků o lezení v horách moc není.Jenom dotaz,nelezl někdo z vás horských lezců Severní cestu na Alpawand v Reitských Alpách?
petrodpovědět 
  Re: PJ13:26:51 01.07.2005
Alpawand je popsaný v článku od Jirky Nováka v Lidech a Horách 4/2004.
Určitě bude něco k nalezení na Bergsteigen.at.
Petr Jandíkodpovědět 
   Re: PJ13:51:23 01.07.2005
Diky Petře.Dají se ty Hory 4/2004 ještě někde koupit?
petrodpovědět 
    starší čísla14:04:08 01.07.2005
Starší čísla se dají objednat - objednací lístek je v každým časopise na tužším papíře. Jinak v Práglu firma Alpy, Štefánikova ulice, Praha 5. www.alpy.cz.
Petr Jandíkodpovědět 
    Re: PJ14:06:56 01.07.2005
Pokud uvedenou tiskovinu nemá na krámě PeS (ke kterému pro podobné obvykle chodívám - adresa uvedena u recenze závažné knihy Jury Růžičky), měli by ji mít v krámě vydavatele (tedy CK Alpy - krám mají vedle Mapisu naproti tanku na Smícháči; tedy tamtéž, kde vyřizují ÖEAV).
Tomáš F.odpovědět 
 Re: PJ13:21:56 01.07.2005
Peter Jandík je také staré somarisko, ktoré má v tomto případě naprostou pravdu.
odpovědět 
  Re: PJ13:48:59 01.07.2005
No, už Ti tady někdo odpověděl :-) Kdo je kdo? Hele mám podezření, že do Encyklopédie horolezectva naposledy vydané koncem osmdesátých let, se nedostal (ale jistej si tím nejsem), i když právě v té době byl celkem aktivním :-)
No, málokdy jej přistihnu, že by pravdu neměl (a když, jsem pyšnej a tahám si tričko).
Hele rada, najdi si tady jeho články (viz hledání podle autora), ono Ti to řekne víc. Patřívají určitě k tomu lepšímu, co se tady dá přečíst :-)
Tomáš F.odpovědět 
 Re: PJ15:06:39 01.07.2005
No, on Petr Jandik je takovy samozvany superkritik, ktery je presvedceny, ze pozrel vic rozumu, nez lecktery student estetiky a literarni tvorby na filosoficke fakulte. Nicmene, ted ma vyjimecne vcelku pravdu.
honzaodpovědět 

 Peknej clanek13:35:48 01.07.2005
Ted s tema fotkama je to paradni clanek. Navod, jak na tuto cestu jak ma byt. Dikec chlapi.
JirkaSodpovědět 

 dobrý :-)13:52:04 01.07.2005
Inspirativní. Bohužel, mám podezření, že se tato inspirace mé maličkosti netýká :-) Škoda, podle fotek velmi zajímavé povrchové zkrasovění. Ty žlábkový škrapy jsou pěkný (a jakpak byly vysoko?) a vůbec...
Tomáš F.odpovědět 

 Americký trojúhelník smrti17:30:26 01.07.2005
hezké, jen malá metodická poznámka- na fotkách u jištění v nýtu jednou smycí je typický příklad dost závažné chyby při štandování- tzv. American death triangle- pri pádu do tohoto jištění může snadno dojít k roztržení smyce vzhledem k vektorům sil...
Šímaodpovědět 
 Re: Americký trojúhelník smrti18:23:32 01.07.2005
Presne tak. Horni cast trojuhelniku musi byt do karabiny cvakla taky, proste musi to byt vecko a ne trojuhelnik. V tomto pripade by smyce pad prvolezce do standu asi nevydrzela, aspon tak pravi teorie. Jinak dobrej clanek, jen ta sebestrednost (Ja a Hora, Ja a Cesta) na fotkach trochu vadi.
honzaodpovědět 
  Re: Americký trojúhelník smrti10:09:01 02.07.2005
Omlouvám se, jsem uplnej zelenáč. Mohl bych poprosit o podrobnější vysvětlení? Rád se poučím. Předpokládám, že se tahle poznámka týká obrázku `image011s.jpg´ (pod popiskou `Odpočinek po 3/4 cesty´). Co je tam špatně?
FJodpovědět 
   Re: Americký trojúhelník smrti14:35:23 02.07.2005
Ano jedna se o ten obrazek. Ale nejspise to neni uplne spatne. Jde o to ze pri takovemto provazani jsou jistici body namahany ne pouze smerem dolu (sikmo), ale take i smerem do stran (dovnitr), coz by mohl byt treba problem u skob ve vodorovnych sparach. Nicmene v tomto konkretnim pripade, jestli se spravne divam, tam jsou fixni nyty, takze to neni zase takovy problem...
spravneji by to melo byt tak ze by karabina byla cvaknuta i na horni vodorovnou cast smycky (tu co vede mezi nyty - ale prekroutit ji), ale na to je zase kratka, takze by se moc dobre nerozkladaly pusobici sily :-)

vice na sakal.stredozem.cz - sekce metodika
cifraodpovědět 
   Re: Americký trojúhelník smrti16:03:27 02.07.2005
Je to ten obrázek. Je to jištění, kde smyčka volně prokluzuje dvěma pevnými body, a jistící karabina je cvaklá jen na jednu spojnici těch bodů, takže to vcelku vytváří takový trojůhelník.

Bez obrázků se to velmi špatně vysvětluje - zkus si namalovat rovnostranný trojůhelník, ve vrcholu svislou pádovou sílu ven z trojůhelníka, dokresli ostatní síly v bodech a smyčce, aby to drželo.

Ve výsledku smyčku trhá větší síla než pádová síla, zadruhé i síla na pevné body je stejná nebo větší, a navíc je to namáhá do boku (snaží se "přitáhnout k sobě").
jkodpovědět 

 pochvala17:33:34 01.07.2005
mládenci, také se mi článek líbil .... chválím....
jeden germánskejodpovědět 

 Zakazat17:40:43 01.07.2005
Pozaduji okamzite podobne clanky zakazat.Delaji jenom chute na davno nedostupne ovoce a co maji stari dedci jak ja potom delat. Sakra kluci prece kvuli vam nezacnu zase delat ptakoviny. Parchanti jedni jak ja vam zavidim.
Richardodpovědět 
 Re: Zakázat? Raději trénovat!18:09:03 01.07.2005
Jo, chlapče, závidět můžeme, ale tím si prd pomůžeme! Zkus trénovat více, lépe a radostněji -to se obvykle osvědčilo!
(Taky se mi to líbí, ale už jsem se letos upsal severu.) Tak snad příště, přespříště, přespřespříště...
Hamdulilah!
V. Š.
Václav Širlodpovědět 
   Raději trénovat!21:45:24 01.07.2005
Dík za tip. navnadilo mě to. A dám na rady V.Š. a budu lépe a radostněji trénovat,abych na těch 40 délek vůbec měl.a budu se snažit nezávidět.horám zdar!
Íziodpovědět 
  Re: Zakázat? Raději trénovat!10:52:45 02.07.2005
1./ Jak pravý velký Džek: "Nejlepší část našeho života je tvrdý boj, věčné plány a naděje. Jack London"... pánové nechcete mi říct, že to nejlepší je za vámi, že ne??? muhehe... c(_)... urá na to... nebo na něco jinýho ;o)

2./ jedna věc co mě na lezení tak imponuje... to setkání generací... synů, otců a vnuků [ženy prominou :o))]... prolínání minulosti, přítomnosti a budoucnosti... no time... now...

s úctou
William "Bill" Blake
Billodpovědět 

 nadhera06:47:28 02.07.2005
pekne borci, nezbyva mi nic jineho, nez plakat a tise zavidet pac musim zas do prace, takze gratulece primo z Alasky z USA, jen tak dal
Vikyodpovědět 

 Foto dne:

Tančící dům
 Databáze cest:
Všechny cesty (175604)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Čumák IV Ostrov
Ráj Opic VI Ostrov
Psí Miska V Ostrov
Rozvod VIIIb Ostrov
Frontex 6 Frankenjura
Nově komentované:
Půlnoční Návštěva VII Ostrov
Půlnoční Návštěva VII Ostrov
Fotbalové Klání VIIb Tisá - Malé Stěny
Imola 10 Krkavka
Imola 10 Krkavka

 Nově v diskusi:
Re: Vltavska žula pruvodce | Re: Dopadlo to? | Re: Dopadlo to? | Re: Vltavska žula pruvodce | Vltavska žula pruvodce | Re: Adlitzgräben | Dopadlo to? | Re: ...nebo raději nůžky? | Re: Dej si pozor, Hrnec | Re: Lezecké oblasti ve Švédsku |

 Nové komentáře:
Re: odšlapy | Re: Srdce vs Plast | Re: Srdce vs Plast | Re: odšlapy | Re: odšlapy | Re: Srdce vs Plast | Re: odšlapy | Re: vyjde? | Re: To máš tak | odšlapy |

 Kde to vře:
U chaty Pod Rysy v Tatrách havaroval vrtulník s českým pilotem (87)
Olympijská kvalifikace v lezení Šanghaj - finále (19)
MČR v lezení na obtížnost (19)
Film: Lezení v pražském Braníku (17)
Video:Adam Ondra trénuje v Innsbrucku na olympijskou kvalifikaci (5)
Perly východu - vhled do knihy (4)
Otevírání sezóny 2024 na Denali (4)
Pád německého lezce (2)
Anak Verhoeven dala La Planta de Shiva 9b znovu, bez nákoleníků (1)
První lyžařský sjezd Great Trango Tower (1)

 Nově v inzerci:
Bivakovaci pytel pro dva, Salewa Beaver II | Lavinovy airbag North Face Modulator | La Sportiva Lezecky dite | NEPROMOKAVÁ BUNDA RAB DOWNPOUR ECO vel.XL | Lezečky 5.10 Hiangle holčičí | Davle - karabiny ve slaňáku | Aktivní ženskou pro život | Garmin Instinct 2 Solar | Statická a dynamická lana | LaSportiva Miura VS |

 Anketa:
Jaký je váš názor na dodržování lezeckých pravidel?
 Plně je respektuji 
 1286 
 Většinou respektuji, záleží na konkrétní situaci 
 1346 
 Mám s tím problém, sem tam dodržuji 
 1364 
 Nezajímá mě to, lezu podle svého. 
 1298 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.