LEZEC  OBCHOD  DISKUSE  INZERCE  ANKETY  ODKAZY  PRŮVODCE  MAPY  FOTKY  VIDEO 

 jméno

 heslo 

 Registrace   |   "Technika je vždycky jenom skrytá síla" A.O.
Hledání cesty

Hledání na Lezci

 Metodika
 Trénink
 Oblasti
 Reportáže
Knihy
Průvodce Elbtal 1 a 2
Mistr skal
Na trh přišla kniha o horách a řekách Dobrodružství v prášku

Závody
Basecup 2025 (11.10)
SP paralezení Laval FRA (25.10)
EP ledolezení, Bern SUI (22.11)

Žebříček
Cesty:
19.Novák 10756
20.Kalvas 10684
21.Svoboda 10674
Bouldry:
19.Košťál 10000
20.Šípek 10000
21.Indrák 9950
Hory:
3.Groš 7768
4.Zaoral 7172
5.Skopec 6511

Výsledky
MS v lezení (21.09)
MS paralezení boulder, obtížnost, rychlost (21.09)
SP obtížnost Koper (SLO) (05.09)

Deníčky
5809 lezců
1184511 cest
Nové přelezy:
Splachovát 9-
Džejvan 9+/10-
Medvědice 7C+
Kapitán Am 7C
Honey Bunn 7C
Hot News 7C+
Světlá Ste 9/9+
Strelovod 8c
Big Wall 9-
Iron Maide 10-

Stěny
FreeSolo - Lezecká stěna - Praha
Lezecké centrum Ruzyně - Praha 6
DDM DUHA - Ústi nad Orlicí

Prodejny
HUDYsport - Frýdek - Místek
Ing. Jan Zavadil - PROFITSPORT - Plzeň
Rock Point - Smíchov - Praha 5 - Smíchov

Kontakt
REDAKCE:
standalezec.cz
ŠÉFREDAKTOR:
jirkaslezec.cz
INZERCE:
standalezec.cz
IT:
hoplezec.cz

El Cap

Kterak si připravit šťavnatý salát?

smallTento nevšední recept jsme pochytili loňské léto v Údolí. Salát podle Allena Stecka a Johna Salathé poprvé připravili Royal Robbins, Tom Frost a Chuck Pratt v roce 1961. Poprvé bez příborů, jenom rukama, si jej s gustem sobě vlastním dali Todd Skinner a Paul Piana, 1988.

Na dvě osoby budete potřebovat:

1000 m kompaktní žuly
1 středně velkou svini
3 sady přátel všemožných rozměrů (díky bohu za BD 6)
2 sady vklíněnců hlavně off-sety
1 sadu mikrovklíněnců
2 lana a 1 pomocnej špagát
1 kladku, jumary, kdo má rád, tak swivel, croll a jiné vychytávky

Další cingrlátka jako presa, runnery, zámkovky, žebříčky, háčky v libovolném množství.



Obr. 1: El Cap, Yosemite Valley

foto by © Sumec



Do svině nacpeme dva lehké spacáčky, přidáme pitu, nutelu, tuňáka a sušený maso a zalijeme 25 litry vody (podle teploty stěny). Posypeme energy gely, ionťáky, sušeným ovocem a navrch přidáme 2 čelovky, tejpku a další zbytečnosti dokud není svině řádně těžká a nacpaná. Svini dáme uležet do chládku a mezi tím si připravíme dressing zvaný Freeblast 5.11b. Rozkrájíme ho velmi nalehko, při troše šikovnosti za pár hodin 2 sadami friendů na 10 dýlek.


Obr. 2: Freeblast 5.11b

foto by © Sumec



V úvodu se pošťouráme v žule nejprve prsty, pak žabkou a pěstí až nahmatáme stříšku, kde ladně traverzujeme za pomoci škrabek (kdo nemá škrabku na brambory, leze technicky) vpravo a krájíme to dál fingerlocky a handjamy až dressing odstavíme na plotnu. Plotna jest pochopitelně klíčovou částí a skýtá perfektní lezecké kratochvíle. Ke správnému stání je potřeba tvrdá lezačka. Pak ještě trocha srandy ve spárách a decentně vyklouzaný nález do komínku zvaného Half-Dollar a šup šup na Mamutí terasy. Zde zanecháme hotový dressing a sjedeme po fixech pro svini. Trošku ji prodrbeme na zádech i bříšku a vytáhneme ji na Heart Ledges. Zde promastíme a orestujeme a pokračujeme zvyšováním teploty a nadmořské výšky.


Obr. 3: Pohled pod Heart Ledges

foto by © Sumec



Žula je už léta nakrájena na 35 vydatných kousků, takže nevymýšlíme nic nového a jeden po druhém baštíme s řádně zatejpovanýma rukama, přičemž za nejvhodnější dobou ke konzumaci se považuje září-říjen. Kuchyně v Údolí tou dobou praská ve švech, ale nebojte se, většina jedlíků bude vařit frontu na známý Nosík a tak vám mnoho lidí z talíře ukusovat nebude. Jedním z důvodů je Hollow Flake, vydatná nejištěná širočina plná vitamínů a fakt, že spousta kuchařů se vitamínu OW vyhýbá. Před námi kupříkladu vařila dvojice vyhlášených francouzských kuchtíků a pár ostřílených skotů a obě dvojice měly na OW takovou alergii, že ze 14. dýlky slaninovali dolů a v kuchyni pak zpytovali svědomí, proč že nejeli nejprve do Ádru, kde je možno off-width praktiky a jiné fígle pochytit prý nejlépe na světě.


Obr. 4: Hollow Flake

foto by © Tom Evans



Pokud se vypořádáme s Hollow Flake není radno hned usínat na vavřínech, ale my zde poprvé zhřešíme a s naší sviní se zde vyspíme. Další den pokračujeme uzením v soustavě komínů a spár až pod Ucho (The Ear). Nejedná se sice o ucho babské, ale každému kuchaři tato ingredience zůstane nadlouho v paměti, neboť tímto vskutku mazaným a kluzkým komínem, který se směrem vzhůru zužuje, je potřeba nabrat výšku a poté vytraverzovat do prostoru, přičemž hlavní kuchař si musí při uzení sundat čepici a popustit zástěru, aby se vůbec do komínu vešel a u toho se mu nohy třepotají ve vzduchu a odříkává otčenáš.
Po vyuzení salát důkladně promícháme malými tenkými drátky – tzv. micronuts, které pečlivě strkáme mezi lístky žuly a offsetové vklíněnce cpeme do výtluků po skobách původních autorů receptu. Pokud je technické lezení pro vás premiéra jako v našem případě, lezete 50m této spáry (cca za 8a fr.) jenom hodinku a půl.


Obr. 5: Štand po výlezu z Ucha (the Ear) a další spárové legrácky za 5.13/C2 

foto by © Tom Evans



Po čase se ale člověk mění z kuchaře na zámečníka, který hbitě nalezne správný šperháček pasující do trhliny a i ty žebříčky už se tolik nepletou, takže plujete vzhůru opět s příchutí vitamínu OW na impozantní El Cap Spire, což je plotýnka o velikosti 3x3m ze všech stran oddělená od hlavní stěny a vaří se zde na kyslíku o nadmořské výšce Sněžky.


Obr. 6: Komín na El Cap Spire

foto by © Sumec



Zde opět vyndáme veškerou nádivku ze svině, ochutnáme něco tuňáka a veškerý obsah po druhé noci cpeme (tentokrát již snadněji) do těla prasátka. Od tohoto momentu již běžný kuchař nemá moc na výběr a mění se opět v zámečníka a zbývajících 15 kousků zkonzumujeme převážně příborem.
Kdo chce, může se ještě zastavit na Sloping Ledge, jelikož stěna se rozpaluje do takové teploty, že hrozí ufritování. Zde také vyzkoušíme, jaké to je, dámy prominou, zavěsit pod svini pytel - ovšem ne pytel, který obvykle věšíme ve svých projektech, nýbrž pytel sraček. Tento pytel alias kanystr s hovny, které fakticky pocházejí z vnitřku svině, pak táhneme až ke zdárnému konci s sebou a nezaměnitelný odér nám jeho přítomnost bude neustále připomínat.


Obr. 7: Svině – luxusní 2+1 s výhledem (obývák, ložnice a kuchyně + toaleta)

foto by © Sumec



Obr. 8: Sloping Ledge

foto by © Sumec



Následujícího dne již salátek zraje a tak je potřeba ho několika technickými kousky náležitě provětrat. Svini zavěsíme 800m nad zemí do střechy, v níž naštěstí generace kuchařů před námi zanechali dostatek příborů a dostáváme se k orgasmickému smažení svině v Headwallu.


Obr. 9: Pod střechou

foto by © Sumec



Obr. 10: The Roof

foto by © Sumec



Obr. 11: Head Wall

foto by © Sumec



Svině se nám bude v této výšce již maličko mrskat a lana vlají díky zapnutému větráku převážně horizontálním směrem. Nicméně, krájíme to dál až na úzkou Long Ledge, kde podlehneme opět volání divočiny a se sviní se zde naposledy (počtvrté) vyspíme.


Obr. 12: Long Ledge

foto by © Sumec


Další den je již salát takřka připraven a zbývá nám jej okořenit výtažkem z žab. Přidáme přiměřeně pěstí a prstů a lze přidat i pár stěnových pohybů. Jakmile zjistíme, že všech 35 kousků žuly je v salátu a stojíme nohama na poměrně placatém kusu země, z čehož se nám dělá špatně, jsme hotoví a můžeme se do salátku pustit. Pak ještě zbývá uklidit talíře a svini odnést zpět do kuchyně, což ještě taky chvilku zabere. Nudné pochodování proložíme zábavou křováků – bushwacking a hledání mužíků či slaňováním se sviní na zádech. Můžeme ještě zpestřit slaninováním přes uzel a spěcháme do myčky, jelikož smrdíme nejen ostatním ale i sami sobě. Protože jsme vlastně celou tu dobu hodovali, je dobré se oddat očišťujícímu půstu. Pivo a bourbon se po výkonu nedoporučují.


Obr. 13: Pitch no. 34 a El Cap Meadow

foto by © Sumec



Pokud jste dostali na Salathé chuť, určitě skočte do Lídlu pro letenky a vězte, že pokud nejste amatérští kuchaři jako my, zvládnete přípravu salátu mnohem dříve.
Tento salát si připravili Martin Hloušek a Aleš Tichý.

Krásný lez a dobrou chuť přeje Sumec.

Aleš Tichý   [úpravy] 16:17 21.03.2013Tisk 

Reklama:


Související články:

Komentáře

     
...nové příspěvkyNový komentář 

 Hezký recept10:53:48 21.03.2013
Sumče hezký recept moc mě to pobavilo a přečetl jsem to tzv. na jeden dech. Snad jednou také zkusím připravit salátek!
PS: Brzké uzdravení.
 Spasikodpovědět 

 Delicious10:59:20 21.03.2013
pane sefkuchari,
snedl jsem to na posezeni. bylo to velice chutne a lehce stravitelne. barevna priloha se take moc povedla. baravo!!!
Cibaodpovědět 

 Dobře ukuchtěno11:12:11 21.03.2013
Jak já to tak čtu, tak bych si taky dal, ovšem žáby na závěr, no kde to jsme. Aha v Americe, no tak asi jo.
 jirkasodpovědět 

 Jen pro ostřílené kuchtíky11:50:08 21.03.2013
Nádhera , můj sen, článek je lahůdka, recept je parádní, i když bych řekl, že spíš pro zkušenější kuchaře.
Steveodpovědět 

 super truper14:16:33 21.03.2013
Super počtení. Dobrá akce.
JirkaModpovědět 

 Dokument14:17:02 21.03.2013
Pěkné, připomnělo mi to jeden dokument od Jiřího Kratochvíla, který to kdysi lezl se dvěma Španělama a pěkně to natočil http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121430297-sen/20738253458/
Díky tomu jsem si Váš salát dokázal i představit :-)
Pájaodpovědět 

 Krasne pocteni.15:53:06 21.03.2013
A clovek se i privzdela - na to co je to takovej bush-tentononc jsem se osobne musel jit zeptat strycka googla.

Takovy krasny clanky posledni dobou a venku bude jeste tejden mrznout... Boze, at uz je jaro!
acodpovědět 

 pěěěěkný19:28:00 21.03.2013
a moc pěkně popsaný;)
Hankaodpovědět 

 Paráda21:02:23 21.03.2013
Sumečku, asi budeš muset lyžovat častějc, když potom pácháš takovýhle kulinářský dobroty :-D Že to byla super akce jsem věděl, ale že ji dokážeš takhle pěkně popsat... Brzo se uzdrav, ať můžeš zase začít shánět vařit.
Kojakodpovědět 

 výborný21:04:36 21.03.2013
o
Arab a jeho děloodpovědět 

 Vystup22:29:13 21.03.2013
Ahoj, nezná někdo někoho kdo by se pohyboval od půlky srpna kolem Yossemit? Chtěl bych se o něco pokusit, ale nemám spolulezce, ale budu v oblasti. Víc podrobností na mail. Diky Zdeněk
Zdenekodpovědět 
 Re: Vystup16:30:00 07.04.2013
Cau premyslim o necem v Yosemitech na EL Capovi ted sem v Kanade a v srpnu bych mohl tak se ozvi na muj mejl a muzeme se domluvit Zakys83@yahoo.com
Zakysodpovědět 

 Supr02:42:02 22.03.2013
výstup i článek. Ta stěna je famózní, když pod tím člověk stojí, natož když do toho vleze,
Petr J.odpovědět 

 Dejte mu lano !08:43:54 22.03.2013
Tak spisovatelský střevo by jsi měl, tak teď jenom to lano aby ti kluci dali, ať ho nemusím do skal tahat já :).
Tak ať se dobře zrehabilituješ a třeba ještě něco napiš !
 George-JPodpovědět 
 Re: Dejte mu lano !12:11:41 22.03.2013
Zdravím všechny jedlíky a jsem rád, že vám chutná. Lopatka srůstá, Jirko, ale fit ještě nejsem..dotlučem to tak na přelomu dubna/května..napiš mejla jak v Ospu..Krásný lez a lepší počasí všem!
 Sumecodpovědět 

 Dík18:26:00 23.03.2013
Pěkný článek, díky. V dobrý tradici starejch magnuskovin a bídovin.
P.odpovědět 

 el cap12:06:35 24.03.2013
Parádní recept, jedu do Yosemit koncem května a pokusím se taky něco ukuchtit, ale oproti tomuto to asi bude jen slabší vývarek:) Pěkný článek i fotky:)
tedysodpovědět 

 Vyzivne :-)12:58:17 24.03.2013
Krasne napsano Sumce! Obavam se, ze takhle chutny salatek svemu muzi asi nikdy neuvarim, tak se koukej brzo vyzdravit, at se muze zase s Tebou pustit do nejakeho zajimaveho kuchteni... :-)
zuzodpovědět 

 .17:15:28 24.03.2013
Super článek, super počin!
jéňaodpovědět 

 Prima12:57:13 12.04.2013
My, co chodíme jen na hambáče do mekáče, můžem jen tiše závidět. Bezva článek.
Akorát "generace zanechali", bych nechala ztvrdnout. (y)
Kateřina M.odpovědět 

 13. fotka22:24:31 12.04.2013
Nesedět zrovna na točených Svijanech, tak bych poslední fotku mlčky rozdýchával... Takto jen: Dobrá práce a parádní počin. Gratuluji nejen k lanu!
Gampodpovědět 

 Foto dne:
Vlevo Obří kámen, vpravo Martinka a uprostřed dominuje Špunt, velký kámen zaklíněný mezi Obří kámen a Martinku.
Obří kámen
 Databáze cest:
Všechny cesty (187404)
Top cesty v ČR
Top bouldery v ČR
Nejnovější cesty:
Le Pilier De La Coccinelle 6B Fontainebleau
Le Pilier De La Coccinelle 6B Fontainebleau
L’Ancienne 5B Fontainebleau
God Save Leonidio 6c Leonidio
Kout 4 Sokolka
Nově komentované:
Le Pilier De La Coccinelle 6B Fontainebleau
Alles Balledi 7+ Frankenjura
Alles Balledi 7+ Frankenjura
Svatej Muž Xa Drábské Světničky
Severní 2 Kóta 436

 Nově v diskusi:
Re: zapomenuté preso drátník | zapomenuté preso drátník | Re: foto dne | Re: Foto dne Pálava | Foto dne Pálava | Re: foto dne | láska má mnoho podob | Re: foto dne | foto dne | Re: Weberovka až nahoru |

 Nové komentáře:
Re: Inu | Re: Inu | Re: Povolení k akci | Re: Inu | Re: Bezohlednost bouldristů | Re: Pravidla lezení | Re: Povolení k akci | Re: Povolení k akci | Inu | Re: Povolení k akci |

 Kde to vře:
Secret Spot Bouldering 2025 (97)
Petice proti stavbě hotelového komplexu v Adršpachu pod Křižákem (67)
Adam Ondra se po MS zamýšlí, zda má pokračovat v závodění (27)
V Tatrách se zabil český horolezec po pádu pod Satanem (22)
Video: Domen Škofič leze cestu za 8a na letícím letadle (19)
Alex Honnold se chystá na free solo na mrakodrap Taipei 101 (16)
Lezec se zabil při slaňování z El Capa při streamu na TikTok (11)
Alone on the wall (11)
Wetterhorn - 3690 aneb traverz k pohledání (8)
Výběr nových správců na tatranské horské chaty (5)

 Nově v inzerci:
konec října za teplem | Batoh TrekSport Patagonia 80+15+2x7 | Adr 15.10. | SingingRock Lucifer III Tech | Testarossa 38,5 | Evolv Phantom PRO LV 41 | Podzimní Alpy | walter | stará lana | Péřové papuče Warmpeace |

 Anketa:
Jaký film na Fesťáku 2025 je nejlepší?
 1000 Miles Adventure 2024 
 765 
 50 dní v divočině 
 558 
 Alter Traum. Příběh nejstarší desítky na písku 
 654 
 Andrea 
 582 
 Ashima 
 483 
 Barkley Marathon 
 588 
 B.I.G. - světové prvenství 
 563 
 ESSENCE: Story of Johnny Dawes 
 518 
 Gálfy - Horský život 
 482 
 Jak se staví ledovec 
 476 
 JAMES - Století nad oblaky 
 640 
 Kupkolo.cz MTB Trilogy 2024 
 537 
 Lezci z Manína 
 570 
 Nespoutaný živel - deset let terapie dobrodružstvím 
 518 
 Operace Nos 
 494 
 Plamen nikdy nezhasne 
 503 
 Pohlednice z konce světa 
 575 
 Pomíjivost ledu 
 467 
 Reel Rock: Jezdci v bouři! 
 507 
 Reel Rock: Smrt padouchů 
 476 
 Rhapsodia Corcontica 
 487 
 Sama 
 522 
 Šampioni zlatého údolí 
 514 
 S lyžemi v oblacích 
 600 
 Tenaya Traverse Challange 
 526 
 Tenkrát na východě 
 564 
 Velká alpská silnice - 73 
 529 
 Za oponou velehor 
 633 
 Zápasník Dee Dee 
 526 
 Životní výprava 
 520 

 Návody:
Jak psát na lezce ...
Lezecké mapy

 Partneři:
Treking.cz
Hledáte si pěkné ubytování v ČR na Váš výlet či dovolenou? Vyberte si na webu MegaUbytko.cz v sekci chaty a chalupy pronájem. Pokud plánujete cestovat na Slovensko a potřebujete ubytovanie na Slovensku, ty nejlepší ubytovací zařízení, chaty, chalupy, roubenky naleznete na stránce chaty na prenájom.
Na webu NaVylet.cz objevíte pestrou paletu turistických cílů a tipů na výlet napříč celou Českou republikou. Nechybí ani oblíbené lezecké oblasti jako Český ráj s pohádkovými skalními věžemi či dramatické Labské pískovce, které lákají dobrodruhy i horolezce z celé Evropy.

 lezec  diskuse  ankety  odkazy  průvodce  fotky  video  *rss*  ochrana osobních údajů       ceník reklamy Energy Cloud   NetPro systems, s.r.o.